United 4 Roompot & herfstplannen

Afgelopen weekend was de laatste wedstrijd in een lange serie wedstrijden dit najaar. Vanaf de United 4 in Workum, waar we begonnen, zijn we nu een aantal weken verder. Na dit verslag van de wedstrijd zelf is het dus goed om eens te evalueren hoe de dingen nu gaan.

 

Een wedstrijd in het najaar betekent altijd voldoende wind. Dat was nu ook weer het geval, maar het geluk was dat de zon ook aanwezig was. Met gemiddeld 15 knopen over het evenement was het dus een uitstekend weekend. Zaterdag liep nog niet zoals zou moeten. Vlagen gingen net aan ons voorbij winddraaiingen waren tegen ons. De eerste wedstrijd werd weliswaar een wolk goed gelezen en de juiste kant gekozen, maar misten wij net de vlaag die ons voorin het veld had moeten brengen. De tweede wedstrijd voeren we ook al om de vlagen en draaiingen heen en toen er de derde wedstrijd voor gekozen werd om meer bij het veld te blijven bleken we alsnog verkeerd te zitten. Al met al was de scherpte er gewoon niet en overheerste onzekerheid over wat te doen met wind en stroom.

 

Zondag daarentegen was een betere dag. Met minder wind dan voorspelt en dan de dag ervoor, begon de eerste wedstrijd meteen goed. Met een goede start en een goed kruisrak kwamen we voorin het veld boven en wisten dit vol te houden. Volgende wedstrijd was er een te vroege start en dan missen we simpelweg de nog kwaliteit om terug te komen. Desondanks liep ook deze wedstrijd voor het gevoel goed, net als de laatste pot dit weekend. Jammer genoeg verpesten we onze derde plek bij de bovenboei direct door om te slaan in de reach. Zien we echter deze faal door de vingers dan blijft alsnog een lekker gevaren wedstrijd over.

 

Als we nu dit weekend vergelijken met de eerste United4 in Workum, kunnen we zeggen dat het team op gang aan het komen is. Ondanks niet al te goede resultaten hielden wij beiden een fijn gevoel over aan zondag. Techniek is ondertussen vele malen beter en de gang begint erin te komen. De samenwerking in de boot, hoewel natuurlijk al beter na deze paar weken, is nog niet optimaal. Het kapseizen op halve wind mag absoluut niet gebeuren en er worden nog te vaak ontwikkelingen in het wedstrijdveld gemist.  Met meer vaaruren en meer trainingen (die we dus nog niet hebben gehad) moet dit ook beter worden.

 

Plannen voor de rest van het najaar zijn om in Zeeland op de Grevelingen te gaan varen met de Belgen. Samen met hen kunnen we nu een trainingsgroep opzetten die in ieder geval zo veel mogelijk gaat varen, tussen de colleges door. De Nederlanders lijken totaal niet te willen varen of we mogen niet mee doen. Die zien we dus weer op de wedstrijden in het voorjaar! Afgelopen maandag nog waren wij nog als enige op het water van de Roompot te vinden. Met goede coaching moet nog veel te halen zijn.

Groet,

Team WInD 470

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>