Dag 5 en 6. wedstrijden.

hallo allemaal

Sinds de vorige verhalen over dobberdagen, zijn we twee wedstrijddagen verder. Er zijn nu vier races gevaren in de Palamos Christmass regatta, en wat weer betreft kunt u gewoon nog eens de vorige verhalen herlezen. Belangrijkste verandering is de verdwijning van de zon (premie van 100 euro aan wie hem terugvindt), maar de wind laat ook maar zelden van zich horen. ‘s Avonds kan het wel lekker waaien, maar de Spaanse wind is verlegen en keert zich terug zodra ermee gezeild kan worden.

Voor ons was de dag van gisteren ook de eerste wedstrijddag samen, met meer dan tien boten op een startlijn. Dat was dan ook meteen het grootste probleem. Ons doel was om rustig aan te beginnen, met eigen vrije wind een eigen wedstrijd op te bouwen. Beginnen dus aan de rustige kant van de drukke startlijn. Dit laatste lukte wel, maar alsnog werden beide starts binnen de kortste keren verpest door een gebrek aan voorwaartse dobber over de golven. Meteen was het vrije wind plannetje mislukt en werd het een dag van achteraan varen en achteraan finishen. We kunnen u dan ook geen resultaten geven, daarvoor hadden we op de lijst moeten kijken. Een beetje resterende motivatie voor de rest van de dagen is wel nuttig.

Met gierende wind werden we de volgende dag, vandaag, wakker. Dat is al beter, na die paar uren uitstel van gisteren, bij gebrek aan wind. Het had in de nacht 25 knopen gewaaid, woei bij het water opgaan net geen 20 meer en bij de start stond er nog iets van 15 knopen. Genoeg om gewoon lekker te varen en wij begonnen de eerste wedstrijd vliegend. Na de eerste dag de achterkant te hebben gezien, konden ook wij nu eens zien hoe dit veld er van de voorkant uitziet. Een stuk mooier met ons erbij. De Spaanse wind laat echter niet graag met zich dansen, en vertrok nog voordat de eerste bovenboei werd gehaald. De golven bleven krachtig staan, zodat wij steeds verder naar achteren schoven. Weer geen goede wedstrijd. Voor de tweede wedstrijd was nog 10 knopen over. Nadat gisteren de wedstrijd bij deze wind al bij de start over was, ging dit nu super. Als eerste weg, algemeen met zwarte vlag en nog niet gezien door het committee. Nog eens starten en weer bij de eersten weg zonder bfd (die waren er wel, onze Belgen onder anderen), dus hier waren we blij mee. Nu eindelijk eens lekker vooraan in goede wind goed over de golven heen, net in de trapeze, lag Taco plots te zwemmen. Haak trapezebroek los, Jorick in de hangbanden en bij de bovenboei was de haak weer aan de broek, maar wij achteraan. Hier ging het dobberen ook weer niet lekker, dus onze resultaten gaan we mooi een andere keer eens melden.

Op dit punt viel de wind echt weg, ging draaien en besloot het committee dat het nog net op tijd voor de siesta op de kant kon zijn. Weer maar twee wedstrijden gevaren vandaag. Het is nog maar te bezien of dit de komende dagen beter zal gaan, aangezien alle voorspellingen draaiende stilstaande winden melden.

vriendelijke groeten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>