“Blog 1” NK dag 1

Vrijdag 14 september 2012

Vandaag was de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap in de 470, of eigenlijk, het 470 klasse kampioenschap. Door regels van het verbond zal er dit jaar geen Nederlands Kampioen zijn.

Gelukkig kan er gewoon gezeild worden en dat hebben we dan ook lekker gedaan. De dag begon vroeg, de boot, net terug uit België (Belgisch kampioenschap 4e plaats), moest nog worden opgetuigd. Toen we net op het water zaten begon het helaas met regenen. Er stond inmiddels ook al een aardig windje, naar schatting zo’n 20 knopen en we zijn na het oplijnen ook maar verpind van 3 naar 4. De eerste wedstrijd begon slecht, de start was niet echt lekker en we merken dat we nog veel uren hierin kwijt kunnen. Op snelheid pakten we gelukkig veel goed, maar kleine foutjes worden op dit niveau afgestraft. Twee Tsjechische dames konden net iets te gemakkelijk van ons winnen in de downwind, maar we zijn uiteindelijk achtste gefnished.

De tweede pot zat de start al wat lekkerder en we kozen voor de rechterkant van de baan, dit pakte redelijk goed uit tot 400m voor de bovenboei toen we iets minder wind hadden. Na wat heen en weer geschuif over de baan en wat moeite nog met de halve windse rakken zijn we uiteindelijk op de 8e plek wederom gefinished.

De derde pot probeerden we links de wedstrijd op te bouwen. Dat begon aardig, nu hadden we gelukkig meer hoogte dan in de andere potten en zodoende konden we in de groep goed meekomen en niet wegzakken. Dit leidde tot een goede opbouw in het eerste rak. Helaas moesten we de laatste 50m van Taco ietsje langzamer aan doen want de onderkant van de boot zag er toch zo mooi uit. Hierdoor hebben we helaas wat plekjes verloren, helaas ook de joystick, dus de rest van de wedstrijd heeft Jorick met een touwtje gestuurd. Gelukkig konden we de pot wel uitvaren!  Mede door de harde wind hadden de concurrenten het ook zwaar en zijn we uiteindelijk toch nog 6e gefinished!

Eenmaal op de kant hebben we gezellig nog 2 uur staan prutsen om de joystick weer te maken, dat was ietsjes lastiger dan gehoopt en we hebben de neerhouder+ overloop van nieuwe lijn voorzien. Die besloten halverwege de derde wedstrijd namelijk zonder mantel verder door het leven te willen gaan, en dat vinden de klemmetjes moeilijk. Tot slot de spi-zak nog even vastgezet en de boot staat klaar voor mogen.

Overall staan we nu vijfde in het klassement met 22 punten, de komende twee dagen kan er dus nog van alles gebeuren. Nu gaan we lekker een flinke pasta eten en dan lekker op tijd naar bed.

Groetjes,

Taco en Jorick

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>